ΔΗΜ.ΒΙΤΣΑΣ

Δημ.Βίτσας: Χρυσαυγίτες οργανώνουν τις αντιδράσεις στην Κω - Ετοιμα όλα τα hotspot στις 15/2

Δεν τους αρέσουν οι πρόσφυγες, αν ήταν Γερμανοί δεν θα τους άρεσαν οι Ελληνες, είπε για όσους αντιδρούν στη δημιουργία υποδομών στην Κω ο αναπλ.υπουργός Εθνικής Αμυνας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη. Ετοιμα τα hotspot, «τρέχει» νέα σημεία το Μηχανικό των ενόπλων δυνάμεων.
 05 Φεβρουαρίου 2016 09:17:19
Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει τους πέντε χώρους πρώτης υποδοχής και τους δύο χώρους για την πρώτη φάση μετεγκατάστασης, προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Ετσι, η Ελλάδα θα μπορεί να απαιτεί, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, και από την ΕΕ και την Τουρκία να είναι επίσης εντάξει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
 
Οσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης, υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τα εγκαίνια όλων των hotspot μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ στη μυτιλήνη αυτό που ήδη λειτουργεί.
 
Αλλα τρία προχωρούν πολύ γρήγορα με την ανάληψη των εργασιών από το Μηχανικό. Στη Λέρο ολοκληρώνονται οι υποδομές, όπως και στη Χίο, ενώ στη Σάμο διαμορφώνεται και επεκτείνεται το παλιό κέντρο κράτησης, που πλέον μετατρέπεται σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεννόηση με τους Δημάρχους, σε Σχιστό, Πέραμα, Σίνδο.
 
Χρυσαυγίτες οι οργανωτές των αντιδράσεων στην Κω
 
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις πολιτών ειδικά στην Κω, αποσυνέδεσε την δράση τους από την μεγάλη μάζα των κατοίκων. Δεν θέλουν τους πρόσφυγες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν το λένε καθαρά; Αναρρωτήθηκε. Στο νησί, εάν δεν υπάρξει ένας χώρος αντίστοιχος όπως στη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, θα ξαναζήσουμε σκηνές στο λιμάνι όπως πέρυσι, που δεν περιποιούν τιμή ούτε στη χώρα ούτε στην Κω, προειδοποίησε ο υπουργός.
 
«Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν πρόσφυγες, δεν τους αρέσουν», σημείωσε ο κ.Βίτσας: «Αν ήταν Γερμανοί δεν θα τους άρεσαν οι Ελληνες μετανάστες, αν ήταν μαύροι δεν θα τους άρεσαν οι λευκοί».
 
Το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Κω, ωστόσο, θέλει ευταξίας, θέλει το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, όσοι φτάνουν στο νησί να μπορούν να έχουν κάτι να φάνε, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τις 24 ως 48 ώρες που θα μείνουν στην Κω, σημείωσε ο ίδιος.
 
Τα πολιτικά κίνητρα είναι επίσης σοβαρός παράγοντας στις κινητοποιήσεις, όπως εκτίμησε, αποκλείοντας τη σχέση των αντιδράσεων με το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ανθρώπους της φασιστικής Δεξιάς, είπε ο κ.Βίτσας, «δείχνοντας» σαφώς την Χρυσή Αυγή.
 
Καυτηρίασε επίσης τη στάση του Δημάρχου της Κω, καθώς όπως είπε «δεν διευκολύνει καθόλου», ενώ έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τον εκάστοτε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Καλοκαίρι. Παίζεται ένα «παιχνίδι» με το σημείο που προτείνεται, με προτάσεις χαμηλού επιπέδου, όπως π.χ. μία που ήταν μόλις 6 στρέμματα, είπε ο κ.Βίτσας.
 
Στην Κω, την ίδια ώρα, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν και οι άνθρωποι που βοήθησαν, έφτιαξαν και διένειμαν φαγητό, περιέθαλψαν πρόσφυγες. Αξίζουν και αυτοί το νόμπελ, όπως και κάτοικοι άλλων νησιών. Μην φτάσουμε να πάρουν το νόμπελ όλα τα νησιά εκτός της Κω, είπε χαρακτηριστικά.